Ineke Leeuwenhoek
Geboren in 1962 en trotse moeder van twee volwassen zonen uit een gelukkig huwelijk.
Ik ben vanaf 1987 werkzaam als fysiotherapeute en heb in de loop der jaren verschillende bijscholingen gevolgd. Het viel mij steeds vaker op dat het niet altijd mogelijk is voor een fysiotherapeut om grip te krijgen op lichamelijke klachten, met als gevolg een onbevredigend resultaat voor patiënt en behandelaar. Dat er verband kan bestaan tussen spanning, stress en lichamelijke klachten werd me al snel duidelijk. Om deze klachten beter te kunnen behandelen heb ik de 3 jarige posthbo opleiding psychosomatische fysiotherapie gevolgd. Tevens heb ik mij gespecialiseerd in lichaamsgerichte traumaverwerking.
Als psychosomatisch fysiotherapeute kijk ik naast de lichamelijke klacht ook naar het psychisch en sociaal functioneren van een patiënt en breng dit in relatie met de lichamelijke klacht. Hieruit voort komen uitleg, advies en behandeling waarbij de patiënt een actieve rol speelt. Het mooie van deze aanpak vind ik de intensieve samenwerking tussen de patiënt en mijzelf. Daar ik veel mensen behandel met stress gerelateerde problemen, is het mij opgevallen dat er trauma's aan de klachten ten grondslag kunnen liggen.
Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten welke verband houden met een verstoring in de balans, tussen lichamelijke en psychische belasting in relatie tot de omgeving. Veel klachten zijn medisch niet te verklaren. Men heeft echter wel last of men blijft klachten houden. De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen wat een gevoel van onbegrip kan geven.
De psychosomatisch werkende fysiotherapeut begeleidt in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Lichamelijke klachten zoals o.a. pijn en vermoeidheid. Dit kan zijn door spanning, stress, verdriet, overbelasting, trauma's.
Het doel van de therapie kan zijn:
Inzicht krijgen in de oorzaak van de klacht en in de factoren die mogelijk de klachten in stand houden.
Aanleren van ontspanning en bewust worden van de adem.
Het opvoeren van de belastbaarheid door gerichte langzaam toenemende fysieke belasting.
Het verfijnen van het gezonde lichaamsgevoel en lichaamsbewustwording.
Het aanvoelen en leren respecteren van grenzen, zowel lichamelijk als psychisch.
Beeldvorming met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren.
Het stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten.
Bevorderen van het vertrouwen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt.
Het complexe karakter van problematiek rond psychosomatische klachten kan vragen om een samenwerking met deskundigen zoals verwijzend arts of specialist, de psycholoog, de bedrijfsarts en andere disciplines.
Tevens heb ik een nauwe samenwerking met Marjan Sepers, psychotherapeute, op het zelfde adres. Indien een multidisciplinaire aanpak gewenst is, dan is behandeling bij haar een optie. Bij voorkeur gaat dit in overleg met de verwijzer.
Ik ben er van overtuigd dat psychosomatische fysiotherapie kan bijdragen aan een zinvolle behandeling en een bevredigend behandelresultaat
<< Terug naar boven